Nieuws
![]() |
19-21 oktober 2012, Amsterdam Van 19 tot en met 21 oktober bezoekt Planet M woon- en zorgcentrum Nellestein in Amsterdam Zuid-Oost. Planet M is de mobiele ruimte en het lab voor mediakunst en digitale cultuur van het NIMk. Planet M brengt de bewoners van Nellestein met cultuur in contact door middel van een aanbod wat enerzijds is afgestemd op de behoeften en eventuele beperkingen van de bewoners en anderzijds bijdraagt aan het zogenaamde ‘healthy ageing’: het creëren van een omgeving die in positieve zin bijdraagt aan welbevinden, herstel en eventuele genezing. Diverse onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat kunst op een gezonde, inspirerende en verrassende wijze bijdraagt aan het ouder worden van mensen. In Planet M gaan de bewoners naast kijken naar mediakunst ook zelf actief aan de slag met een divers programma van on- en offline workshops. Het bezoek van Planet M aan Nellestein wordt mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel Zuidoost. Planet M heeft een interface op basis van de mediakunst-collectie van het NIMk (ruim 2.000 kunstwerken vanaf de jaren ’70), en vormt een eerste, laagdrempelige introductie tot het beleven van mediakunst. Deze interface geeft toegang tot een gevarieerd vooraf geselecteerd deel van de collectie van het NIMk. Iedereen kan met deze interface een persoonlijke selectie maken uit dit deel van de collectie van het NIMk, op basis van tags zoals liefde, humor, geld, dieren. Vervolgens kan de gebruiker een eigen playlist aanmaken, deze verder aanpassen en naar eigen behoefte gebruiken, informatie toevoegen en delen met anderen. De playlists worden gepubliceerd op planetm.nl en via twitter verstuurd. De interface is ook online te bekijken. Speciaal voor dit event worden in Planet M op maat samengestelde playlists vertoond en workshops gegeven die ontwikkeld zijn door onder andere Kristina Andersen en Constant Dullaart. Planet M is op vrijdag en zaterdag open van 10.00 tot 18.00 en op zondag van 10.00 tot 16.00. De toegang tot Planet M en deelname aan de workshops zijn gratis. Volg Planet M via Twitter en Facebook voor het laatste nieuws! verberg artikel »
|
![]() |
Vier dagen lang, van 6 tot en met 9 september staat Enschede in het teken van het GOGBOT festival. Een audiovisueel spektakel op 11 locaties met mediakunst, robotica, workshops, symposium, Upload Cinema en een uitgebreid internationaal muziekprogramma zowel binnen als buiten. Het hart van GOGBOT is de Oude Markt, met podia, exposities, workshops, performances en heel veel muziek waar Planet M als centrale locatie midden op het plein komt te staan. In Planet M is tijdens het festival meetingpoint, informatieplek en workshopruimte. 6 t/m 9 september 2012 verberg artikel »
|
![]() |
In augustus bezoeken we met Planet M twee festivals: Lowlands van 17-19 augustus en 25 en 26 augustus staan we op het Museumplein tijdens de Amsterdamse Uitmarkt in samenwerking met De Brakke Grond. Op Lowlands kun je in Planet M je liefde betuigen voor Lowlands en je boodschap terug zien op schermen van LTV. Tijdens de Uitmarkt kun je in PLanet M je eigen hanging basket knopen als ode aan de verwaarloosde kantoorplant. De workshop verwijst naar de expositie van Ivo van der Bent en Julie Scheurweghs die opent in de Brakke Grond op 30 augustus. Komen jullie langs? Volg ons op Twitter en facebook en we houden je op de hoogte. verberg artikel »
|
![]() |
Van 17-20 mei landde Planet M op het DEAF festival Rotterdam met een divers programma van workshops, kunstenaars presentaties en mediakunst. We stonden voor de deur van de DEAF 2012 tentoonstelling, op de stoep van het oude postkantoor aan de Coolsingel, Rotterdam. We kregen veel aanloop van DEAF bezoekers en vooral de Vibrobot workshop trok veel kinderen en volwassene. We hebben totaal meer dan 600 bezoekers gehad. Zie hier voor een beeldverslag van Planet M @ DEAF: http://www.flickr.com/photos/nimk/sets/72157629829070786/ verberg artikel »
|
![]() |
![]() ![]() 17-23 mei 2012, Rotterdam NIMk presenteert Planet M; de nieuwe mobiele ruimte en het lab voor mediakunst en digitale cultuur. Tijdens DEAF 2012 is Planet M uitgerust met installaties, workshops en presentaties, interfaces en kunstprojecten. Er worden projecten gepresenteerd van onder andere Esther Polak & Ivar van Bekkum, Sander Veenhof en Kristina Andersen. Vrijdag 18 mei Zaterdag 19 mei Zondag 20 mei Programma onderdelen in het kort: Geotales workshop Built your own Vibro-Bots workshop YOU ARE THE PROTOCOL Verken Mediakunt http://deaf.nl verberg artikel »
|
![]() |
De collectie interface van Planet M is een interface op basis van de mediakunst-collectie van het NIMk (ruim 2.000 kunstwerken vanaf de jaren ’70), en vormt een eerste, laagdrempelige introductie tot het beleven van mediakunst. Bezoekers kunnen voorafgaand aan hun bezoek aan Planet M al worden uitgenodigd om een eigen selectie (al dan niet onder begeleiding) te maken uit de collectie. Net zoals veel andere instellingen heeft het NIMk in de voorbije jaren veel aandacht besteed aan het digitaliseren en (online) beschikbaar stellen van haar collectie. Die online collecties willen natuurlijk we zo goed mogelijk delen met het publiek. Publieksparticipatie vormt steeds belangrijkere factor in ons werk met de collectie: hoe betrek je een publiek actief bij online cultureel materiaal, en faciliteer je een rijke netwerkcultuur om materiaal te sharen, beschrijven, reviewen, taggen, hergebruiken of er anderszins interactief mee om te gaan? De NIMk collectie interface is een onderdeel van de programmering van Planet M dat bediend wordt door het publiek: een soort jukebox-de-luxe voor mediakunst. Deze interface geeft toegang tot een gevarieerd vooraf geselecteerd deel van de collectie van het NIMk: een 200-tal werken die speciaal gekozen zijn op toegankelijkheid, variatie en mate waarin ze een zo’n groot mogelijk publiek aanspreken. Iedereen kan met deze interface een persoonlijke selectie maken uit dit deel van de collectie van het NIMk, op basis van eigen criteria en voorkeuren. Elke bezoeker krijgt zijn eigen selectie met werken te zien. Vervolgens kan hij die selectie verder aanpassen en naar eigen behoefte gebruiken, informatie toevoegen en delen met anderen. Op festivals kunnen deze selecties worden getoond op een publieksscherm binnen of buiten de Planet M en/of op beschikbare grote (buiten)schermen van het festival. Ook kunnen selecties gedeeld en vertoond worden op de festivalwebsite en bij allerlei externe online platforms zoals Facebook en YouTube. verberg artikel »
|
![]() |
Van 12 tot 14 december landde Planet M op IJburg om bewoners en de leerlingen van het IJburg College te verrassen met mediakunst en innovatieve technologie. Op het Joris Ivensplein, vlakbij Winkelcentrum IJburg, ging Planet M de educatieve programmering testen. In samenwerking met gerenommeerde kunstenaars als Kristina Andersen en Sander Veenhof werd hard gewerkt aan een educatief programma speciaal op maat voor Planet M. Docenten en leerlingen van het IJburg College waren uitgenodigd om workshops te volgen op het gebied van bijvoorbeeld augmented reality en wearables. Planet M werkte voor deze pilot samen met het IJburg College omdat deze school altijd openstaat voor bijzondere educatieve projecten en koploper is in het gebruik van digitale middelen in het leerproces. verberg artikel »
|
![]() |
De vijfde editie van het STRP Festival stond in het teken van 50 jaar Nederlandse media- en technologische kunst. Het NIMk werkte mee aan de opzet van de tentoonstelling en was op het STRP Festival ruim vertegenwoordigd met 5 werken uit de collectie in de STRP-Expo, en Planet M op STRP school. Van 21-24 november boodt het NIMk in Planet M een tweetal workshops aan Mobile Reporters en Gameboy camera animatie. STRP school nodigt ieder jaar ism Kunstbalie voortgezet onderwijs scholen uit Eindhoven (®io) uit om deel te nemen aan het STRP school educatieve programma. De insteek van STRP is een combi van kunst en technologie en dat komt ook terug in de workshops. Workshop Mobile Reporters Workshop Gameboy camera animatie Het STRP Festival vond plaats van 18 tot en met 27 november in het Klokgebouw in Eindhoven. Meer info en volledig programma: http://strp.nl/ verberg artikel »
|
![]() |
Dit weekend presenteerden we op het TodaysArt festival in Den Haag onze gloednieuwe mobiele ruimte en lab voor mediakunst en digitale cultuur. Planet M (Media Kunst Mobiel) was deze editie uitgerust met installaties, workshops en presentaties die de laatste ontwikkelingen in augmented reality en het in elkaar overgaan van de virtuele en fysieke werkelijkheid. Fascinerende nieuwe vormen van interfaces die een groeiende en belangrijke invloed op de industrie en de samenleving lijken te hebben. http://www.flickr.com/photos/nimk/sets/72157627841980595/ Donderdag – 22 September Vrijdag – 23 September Outside: Zaterdag – 24 September Outside:
verberg artikel »
|
![]() |
De eerste pilot van Planet M tijdens de Amsterdamse Uitmarkt op het Museumplein. In samenwerking met de Amsterdamse media-instellingen EYE, FOAM en Huis Marseille had het NIMk een divers programma ontwikkeld voor Planet M. Tijdens de Uitmarkt presenteerde het NIMk recente werken uit haar collectie van onder andere Lernert & Sander, Jacco Olivier en Nicolas Provost, en werd de voor Planet M ontwikkelde collectie-interface voor het eerst door het publiek gebruikt. 27 en 28 augustus Gastheer voor deze eerste presentatie is het Nederlands Instituut voor Mediakunst (NIMk), dat zijn nieuwe mobiele tentoonstellingsruimte, Planet M ter beschikking had gesteld voor een eerste gezamenlijke presentatie van MOVING STILL op de Uitmarkt van 2011. Planet M was dé plek waar ‘visuele’ beleving centraal staat. De vier Amsterdamse musea en archieven voor bewegend en fotografisch beeld sloten speciaal voor de Uitmarkt een visueel verbond onder de titel ‘MOVING STILL’.Ze presenteerden een programma waar film, video en fotografie hand in hand gaan, waar o.a hoogtepunten uit de diverse collecties, korte films en documentaires voorbijkomen op het centrale scherm: stil en bewegend, bewegend en stil. EYE Film Instituut Nederland maakte zich op voor de grote sprong over het IJ en opende in het voorjaar van 2012 de spectaculaire nieuwbouw in de Amsterdamse wijk Overhoeks. In Planet M liet EYE vast wat van het nieuwe gebouw zien maar er werd ook een kleine greep gedaan uit de collectie met authentieke beelden uit het vroege Amsterdam en klassieke commercials. In Foam was van 9 september t/m 26 oktober 2011 Still/Life te zien, op de Uitmarkt was alvast een voorproefje: voor een grote groep hedendaagse fotografen vormt het klassieke thema Stilleven nog steeds een inspiratiebron. Zij verbeelden hun stillevens echter vanuit een sterk gemoderniseerd concept. De eindproducten zijn foto’s, video’s en installaties waarin ook fotografie is verwerkt van o.a. Melanie Bonajo, Kim Boske, Blommers & Schumm, Elspeth Diederix, Fleur van Dodewaard, Uta Eisenreich, Peggy Franck, Marnix Goossens, Eva-Fiore Kovacovsky, Paul Kooiker, Anouk Kruithof, Yvonne Lacet, Lernert & Sander, Charlott Markus, Katja Mater, Krista van der Niet, Jaap Scheeren & Hans Gremmen, Scheltens & Abbenes, Diana Scherer, Johannes Schwartz, Ingmar Swalue, Marianne Vierø, Anne de Vries en Qiu Yang. Tijdens de Uitmarkt toonde Huis Marseille een aantal korte films over het werk van Scarlett Hooft Graafland ter introductie van haar aanstaande expositie in Marseille: SOFT HORIZONS (11 september – 11 december 2011). Het nieuwe jaarprogramma voor 2011/12 werd uitgedeeld, én er waren bijzondere portretten uit de vaste collectie te bewonderen. Het NIMk presenteerde recente werken uit haar collectie van oa: Lernert en Sander, Jacco Olivier en Nicolas Provost. Daarnaast nodigden we de bezoekers uit om voor een dag curator te zijn: scroll en browse met een speciale interface door de NIMk collectie en laat je verrassen door video’s met thema’s zoals de liefde, science-fiction, mode, muziek en remix. Stel je eigen playlist samen, deel deze met anderen en maak deel uit van onze programmering. verberg artikel »
|